Vyladíme mozek na nejvyšší výkon

16.02.2015 12:43

V letošním roce vznikl v našem zařízení projekt pod názvem „Vyladíme mozek na nejvyšší výkon“.

Projekt je určen pro všechny věkové kategorie dětí v zařízení. Biofeedback je proces, ve kterém se dítě učí trénovat, jak změnit své tělesné funkce ve prospěch svého zdraví. Pomáhá ke zvýšení soustředění, pozornosti a paměti, snižuje stres, zlepšuje výkonnost, má vynikající výsledky pro nápravu mozkových funkcí, jako jsou ADHD, ADD, deprese úzkost…V neposlední řadě je rovněž důležité, že snižuje spotřebu léků u trénovaných a zvyšuje plasticitu mozku.

Umožňuje velmi efektivně, interaktivně a poměrně rychle odstranit stresové stavy, rychle se učit a vzdělávat se a rozvíjet kreativní myšlení. Proces učení a předávání informací je multisenzorický - informace se předávají zrakem, sluchem a dotykem.

Biofeedback náleží do tréninkových metod, které umožňují harmonizaci mozkové činnosti formou bioregulací a samoučení se mozku.

V praxi bude terapie probíhat následovně: Dítě bude plnit určitý herní úkol (dle vybraného přístroje), proškolený pedagog mu nastaví požadovanou úroveň jednotlivých frekvencí mozkové činnosti. Při tréninku soustředění je nastavena určitá hodnota mozkových vln, která je koncentrována na výkon. Dítě se bude snažit této hranice vlastním úsilím dosáhnout. Kdykoliv se mu to podaří, bude okamžitě odměňován úspěchem ve hře a naskakují mu body. Jakmile v úsilí poleví, herní úspěch mizí.

Tento projekt byl finančně podpořen Nadačním fondem Albert v rámci grantového programu „Nadační fond Albert dětem 2015“.

Zpět